Close
Exercise : Database Management System MCQ Questions and Answers

1. To remove a relation from an SQL database, we use the ______ command.

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. Drop table

Description :
Drop table
Drop table deletes the whole structure of the relation .purge removes the table which cannot be obtained again.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

2. Why do we go for Normalization of Data Bases?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. Avoid redundancy

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

3. ____________ is preferred method for enforcing data integrity

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. Constraints

Description :
Constraints
Constraints are specified to restrict entries in the relation.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

4. A DBMS consists of application programs called :

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : A. BPL

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

5. Find Incorrect match?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : A. Rectangle - DAL

Description :
Rectangle - The E-R Model

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

6. A ________ in a table represents a relationship among a set of values.

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. Row

Description :
Column has only one set of values.Keys are constraints and row is one whole set of attributes.Entry is just a piece of data.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

7. How can you find rows that do not match some specified condition?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. Double use of NOT EXISTS

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

8. If every non-key attribute is functionally dependent on the primary key, then the relation will be in

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. 3NF

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

9. Which of the following is used to get back all the transactions back after rollback ?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : D. Flashback

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

10. In a relational schema, each tuple is divided into fields called :

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : A. None of these

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

Search Current Affairs by date
Other Category List