Close
Formulae

1. km/hr to m/s conversion
a km/hr = (a x5/18) m/s

2. m/s to km/hr conversion
a m/s = (a x18/5) km/hr

Exercise : Problems on Trains MCQ Questions and Answers

1. A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr . If it crosses a tunnel in 1 minutes, then the length of the tunnel ( in metres) is :

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. 500

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds.The speed of the train is:

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : A. 35 km/hr

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

3. Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross other in 8 sec. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. 60 km/hr

Description :
Let the speed of the slower train be x m/sec.
Then, speed of the train = 2x m/sec.
Relative speed = ( x + 2x) = 3x m/sec.
(100 + 100)/8 = 3x => x = 25/3.
So, speed of the faster train = 50/3 = 50/3 * 18/5 = 60 km/hr.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

4. A man on riding crosses a bridge in 5 minutes when riding is being done at 15 kmph. The. length of the bridge is :

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : A. 1250 m

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

5. A train 220 m long is running with a speed of 59 kmph. In what time will it pass a man who is running at 7 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. 140 m

Description :
Speed of the train relative to man = (59 + 7) kmph
= (66 x 5/18 ) m/sec
= ( 55/3) m/sec.
Time taken by the train to cross the man
:. (x + y)/15 = 20 or x + y = 300 or y =(300 – 160) m = 140m.
:. Length of the platform = 140 m.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

6. A person sees a train passing over 1 km long bridge. The length of the train is half that of bridge. If the train clears the bridge in 2 minutes the speed of the train is:

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. 45 kmph

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

7. A train , having a length of 110 meter is running at a speed of 60 kmph. In what time, it will pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that of the train

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : B. 6 sec

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

8. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. 120 m

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

9. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. 79.2 kmph

Description :
Let the length of the train be x meters and its speed by y m/sec.
Then, x/y = 8
=> x = 8y
Now, [(x + 264)/20] = y
=> 8y + 264 = 20y
=> y = 22
∴ Speed = 22 m/sec = [22 × (18/5)] km/hr = 79.2 km/hr.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

10. How long does a rain 110 metres long running at he speed of 72 m/hr tae to cross a bridge 132 meres in length ?

A.  
B.  
C.  
D.  

Correct Answer : C. 12.1 sec

Description :
No answer description available for this question. Let us discuss.

View Answer 50/50 Workspace Report Discuss

Search Current Affairs by date
Other Category List